5 tréningových tipov pre chovateľov

17.10.2016 00:00
Ak ste si do rodiny zabezpečili nový prírastok – či už väčší alebo menší – určite ste sa veľa venovali príprave. Predsa len to nie je len tak, nového psa neprijímame do rodiny každý deň.
 
Obvykle sa na to pripravujeme niekoľko týždňov až mesiacov vopred. Vyhliadneme si psíka v útulku, alebo si nájdeme chovnú stanicu, v ktorej práve čakajú malé prírastky, žbŕzdame po internete, aby sme nezabudli na nič, čo by chlpáč mohol potrebovať. A samozrejme to všetko zháňame: vyhradíme mu vlastné miesto na spanie, bezpečné miesto, kde by sa mohol „schovať“ počas prvých dní pokým si na nás zvykne, kúpime mu hračky, vlastný šampón, vhodné jedlo ... a tak ďalej, a tak ďalej.
 
Samozrejme sú to všetko dôležité veci.
 
Ale nesmiete zabudnúť aj na to, čo prichádza po tom, keď sa u vás psík už zabýva. Vaše zvyky sa nemusia zhodovať s jeho prirodzeným inštinktom, a to spôsobuje obzvlášť pri bývaní v byte problémy. Preto je dôležité, ba priam nevyhnutné, psíka cvičiť, a naučiť ho pravidlám, ktoré platia vo vašej domácnosti. Ukážeme vám 5 trikov, ktoré vám pomôžu si navzájom zvyknúť a porozumieť, či už ste si do domu priniesli maličké šteniatko alebo starého harcovníka.
 
1. PRAVIDELNOSŤ
Tak, ako my ľudia, aj psy majú radi určitý režim a rutinu. Majú radi, keď môžu očakávať v určitom čase jedlo, v určitom čase prechádzku, v určitom čase cvičenie. Dobre si na rutinu zvykajú a pravidelnosť významne prispieva k ich pokojnej povahe.
 
Ak ste si teda priniesli do domu chlpáča, skúste si na začiatku sadnúť a podľa svojej dennej rutiny zorganizovať aj jeho harmonogram. Ak chodievate skoro do práce, trocha si privstaňte a pred odchodom sa vždy prebehnite so psom na prechádzke. Ak chodievate na poobedné smeny, dajte mu najesť skôr, aby mu vytrávilo a mohli ste ešte vybehnúť niekam von. Odteraz bude psík normálnym členom rodiny, a tak bude potrebné aby ste sa jeden druhému vo svojich denných zvykoch prispôsobili. Dôležité je tiež začať sa rutiny držať čo najskôr – ťažko totiž potom psíkovi vysvetlíte, že to čo platilo včera už dnes neplatí.
 
2. NIKDY PSA NEBITE
Toto je veľmi dôležité pravidlo, ak chcete mať priateľského psa, ktorý je hrdý a tiež priateľský k svojmu okoliu. Ako správne psa potrestať, keď spraví niečo nesprávne si povieme v ďalšom bode. Ak budete svojho psa biť (či už rukou alebo len novinami), vypestujete v ňom permanentný strach, a namiesto šťastného chlpáča budete mať doma kôpku nešťastia, ktorá sa bude vždy schovávať pod stôl. Dôležité je, aby ste toto pravidlo nikdy neporušili! Ak si totiž psík spojí vašu ruku s bolesťou a trestom, už bude príliš neskoro.
 
3. AKO SPRÁVNE POTRESTAŤ PSA?
Najlepšia odpoveď by bola: netrestať. Psi totiž oveľa lepšie reagujú na pochvalu. Namiesto toho, aby ste venovali pozornosť tomu čo nechcete, pochváľte a odmeňte psa vždy, keď urobí niečo správne, tak ako si to predstavujete.
 
Ak ho však už potrebujete z určitého dôvodu potrestať, urobte to „po psom“. Naučte psa nejaký, najlepšie zvukový signál, ktorý bude znamenať, že niečo neurobil správne. Taktiež ho môžete jemne vyťahať za kožu na zátylku. Najlepšie je tieto dve metódy spojiť, aby si pes lepšie zafixoval už samotný zvuk.
 
Nikdy však psa netrestajte, ak si jeho prešľap všimnete až neskôr ako sa stal. Psi nevnímajú čas tak ako my, existuje pre nich iba TERAZ. Ak teda psa potrestáte „spätne“, nebude vedieť, za čo ho trestáte a bude si myslieť, že niečo zle urobil práve teraz. Najlepšie je ho „prichytiť pri čine“, aby mu bolo jasné, čo si neprajete.
 
Vždy však uprednostňujte pochvalu, funguje 1000 krát efektívnejšie! Ak urobí niečo správne, prežeňte to, urobte okolo toho „haló“ a odmeňte ho. Pes sa vždy bude snažiť robiť to, za čo je chválený a odmeňovaný – tak jednoducho funguje psia psychika.
 
4. CVIČTE KRÁTKO A ČASTO
Ak chcete svojho psa vycvičiť, trénujte ho radšej v krátkych sériách a častejšie. Uistite sa, že psík sa nenudí, alebo že nie ste vy sami frustrovaní. Pes to totiž vycíti a nebude mať z tréningu radosť, nespojí si ho s dobrými emóciami. Nezabúdajte ho pochváliť za každý zvládnutý krok a obrňte sa trpezlivosťou. Na koniec tréningu vždy zopakujte príkaz, ktorý pes už ovláda z predošlého tréningu, a pochváľte/odmeňte ho.
 
5. ROVNAKÝ METER OD KAŽDÉHO
Čokoľvek chcete svojho psa naučiť, je dôležité, aby sa všetci členovia jeho svorky (rodiny) správali rovnako. Ak teda chcete, aby pes prestal štekať na návštevy a naučíte ho príkaz „ticho!“, je dôležité, aby ho za toto správanie odmeňoval vždy člen rodiny, ktorý si to všimol, a tak ako je zvykom (teda takou dobrotkou, na akú je pri tréningu zvyknutý). Ak vám vadí, že vám pes behá po gauči, ale váš manžel či manželka si z toho hlavu nerobí, budete sa musieť dohodnúť a postaviť sa k tomuto správaniu obaja rovnako - no a „správne“ chovanie odmeňovať rovnako.
 
Zjednodušene - nie je veľmi prospešné, ak je psíkovi niečo od jedného člena rodiny dovolené, a od iného zakazované. Musíte sa zhodnúť a stavať sa k tomu rovnako.
 
Ak sa na nový prírastok ešte len chystáte, určite zainvestujte do vhodnej literatúry, alebo si nechajte poradiť od miestneho psieho trénera či zverolekára, ako psa správne trénovať. Uvidíte, že investícia sa vám časom vráti vo forme priateľského a poslušného psa.