Avokádo, hrozno, rebarbora, huby, ...

02.09.2016 00:00

Všetci milujeme ovocie a zeleninu. Okrem skvelej chute sú aj veľmi prospešnými pre naše zdravie pretože sú plné vitamínov a minerálov, avšak u našich štvornohých miláčikov je to inak ako by sme si mohli myslieť. Niektoré druhy zeleniny a ovocia im nie len, že nepômôžu doplniť vitamíny, ale pri veľkom množstve im môžu spôsobiť vážne poškodenie zdravia a aj smrť. Poďme sa spoločne pozrieť na top 10, ktoré vášmu psovi určite nedávajte!

Avokádo

Avokádo obsahuje toxíny, ktoré našim miláčikom môžu spôsobiť vážne žalúdočné problémy. Po skonzumovaní avokáda môže pes skončiť na operačnej sále s obštrukciou čriev.

Hrozno

Hroznové kôstky a hrozienka spôsobujú poškodenie obličiek. Ak váš miláčik omylom skonzumoval hrozno je potrebné kontaktovať veterinára a sledovať zviera 24 hodín.

Cibuľa & Cesnak

Hoci sú pre človeka mimoriadne dôležité a vedia pomôcť pri mnohých chorobách, pre psa nie sú absolútne prípustné. Vo väčšom množstve obsahujú toxíny, ktoré napádajú červené krvinky a sú vysoko dráždivé. Cesnak môže byť výbornou prevenciou niektorých endoparazitov, no s mierou – vo väčšom množstve nadúva a môže spôsobiť tráviace ťažkosti. Pozor si treba dať aj na potravu, v ktorej je cibuľový prášok či granulovaný cesnak.

Zelené paradajky a stonky z paradajok

Zelené paradajky a ich stonky obsahujú atropín, ktorý rozširuje zreničky, môže spôsobiť triašku, zástavu srdca či kómu. Paradajky po dozrení túto látku strácajú.

Surové či zelené zemiaky

Obzvlášť zelené zemiaky obsahujú látku, ktorá na psov pôsobí ako jed. Vo všeobecnosti sa neodporúča kŕmiť psy surovými zemiakmi. Varené zemiaky, naopak, upokojujú trávanie pri akútnych hnačkách.

Rebarbora

Môže vášmu miláčikovi sposobiť triašku, záchvaty či nepravideľný tep.

Huby

Všetky huby sú pre psov vysoko toxické. Nenechajte svojho psa zožrať huby v lese!

Jadierka a semená ovocia a zeleniny

Nezáleží na tom z ktorej zeleniny či ovocia jadierka alebo semená pochádzajú. Vo veľkých množstvách vedia vášmu psovi vážne poškodiť žalúdok či spôsobiť črevný zápal.

Jadierka z hurmikaki

Jadierka tohto plodu sú pre psy vysoko toxické a vedú až k zápalu tenkého čreva.

Orechy

Orechy obsahujú aflatoxín, ktorý je pri väčších množstvách pre našich miláčikov fatálny. Mleté orechy pridávané občas do žrádla skombinované so semiačkami ( ľanovým, tekvicovým… ) vedia výrazne zlepšiť stav srsti psa. 

Copyright: WWW.ZVEROMIL.SK