Prvá pomoc pri hnačke, zvracaní, zápche

02.09.2016 00:00

Každý psíčkar sa minimálne raz v živote so svojím chlpáčom stretne s nepríjemnosťou ako je hnačka či zvracanie. Príčin je mnoho, tieto zdravotné komplikácie môžu byť vyvolané stresom, zmenou prostredia, zmenou stravy, vnútornými parazitmi, cudzím telesom v tráviacom trakte alebo si jednoducho pes na prechádzke obohatil svoj jedálniček o niečo voňavé, čo mu práve nesadlo. Taktiež je jednou z možných príčin studená (podchladená) voda alebo jedlo, kúpanie sa v studenej vode, zápal podžalúdkovej žľazy, baktérie či vírusy. 

Akútna hnačka u psa

Mladé psy či šteňatá sa vďaka svojej zvedavosti stretávajú s hnačkou pomerne často. Šteňa musí totiž všetko podrobne preskúmať a najlepšie sa mu skúma jazykom a zubami. Olíže všetko čo sa dá a tak sa na drobca ľahko prenesú rôzne infekcie, parazity či dobroty nevhodné pre jeho zažívanie. Takisto sú mladé psy citlivé na zmenu stravy, preto je vhodné na novú stravu privykať psa postupne. 

Pokiaľ hnačka trvá deň alebo dva, netreba robiť paniku a jednoducho nasadiť diétu ktorá bude pozostávať s uvarených kuracích alebo morčacích pŕs bez kože a kosti, rozvarenej ryže a rozvarenej, nastrúhanej mrkvy. Ideálne je variť všetko spolu v jednom hrnci a psovi podať aj vodu z vývaru. Pokiaľ je pes na ryžu alergický, rovnako dobrým riešením sú rozvarené rozmačkané alebo nastrúhané zemiaky s kuracími alebo morčacími prsiami, takisto bez kože a kosti s nastrúhanou rozvarenou mrkvou. V akútnejších prípadoch je takisto veľmi vhodná smecta (je to prírodný prostriedok, psovi neublíži) alebo čierne uhlie. Ak však hnačka pretrváva dlhšie ako dva alebo tri dni, príčina zrejme bude oveľa vážnajšia a je potrebné zájsť k veterinárnemu lekárovi.

Parazity sú u mladých psov pomerne časté a do tretieho mesiaca života  niesú u šteniat ničím výnimočným. Najčastejšie sa môžete stretnúť s pásomnicami, škrkavkami a Giardiami. Medzi prejavy patrí hnačka,v ktorej sa môže objaviť aj  veľmi malá prímes krvi. Pri podozrení na vnútorné parazity je potrebné aby dal majiteľ psíkovi vyšetriť trus. Časť trusu je potrebné zbierať do uzatvárateľnej nádoby po dobu troch dní ( nemusí byť z každého venčenia ) a skladovať ho v chlade (nesmie však zmrznúť). Po troch dňoch je nutné odovzdať ho na koprologické vyšetrenie. Pokiaľ sa parazity potvrdia, je nutné psa odčerviť. Pri podozrení na infekciu sa pes vyšetruje výterom z konečníka a otlačok trusu sa preskúma pod mikroskopom.

Nakoľko sú psy veľmi zvedavé tvory, sú schopné zožrať skutočne čokoľvek. Preto sa do ich tráviacej sústavy ľahko dostanú cudzie telesá, ktoré podráždia žalúdok, následkom čoho má pes hnačku alebo zvracia, je apatický a utiahnutý. V tomto prípade je nutné ihneď vyhľadať pomoc veterinára. Ten zistí, či bude nutná operácia, alebo cudzí predmet. 

Chronická hnačka 

Dlhotrvajúca hnačka, najmä u starších psov by sa nemala podceňovať. Psa dehydruje a zaťažuje jeho organizmus, preto je nutné nasadiť infúznu liečbu a absolvovať ďalšie vyšetrenia ktoré môžu odhaliť ochorenia ako chronické zlyhanie obličiek, pankreatitída, ochorenia pečene či rôzne nádorové ochorenia.

Ďalšou príčinou hnačky môže byť alergia na niektoré zložky potravy. V tomto prípade je možné pozorovať aj iné príznaky ako časté škrabanie a červené miesta na tele. Tento stav je nutné konzultovať s veterinárom, ktorý zistí na čo konkrétne je pes alergický a nasadiť diétu ktorá nebude obsahovať problematickú zložku potravy.

Zvracanie

Zvracanie je stav, pri ktorom sa do tráviaceho traktu psa dostalo niečo, čo ho podráždilo a pes to urýchlene potrebuje dostať von.  V prípade, že psovi niečo nesadlo alebo zjedol cudzí predmet, je nutné nasadiť minimálne jednodňovú hladovku. Pokiaľ sa stav nezlepší, je nutné okamžite kontaktovať veterinárneho lekára.

Zvracanie žalúdočných štiav je bežné u psov kŕmených raz denne. Pes zvracia od hladu, preto je potrebné rozdeliť kŕmnu dávku na minimálne dve časti. 

Zvracanie u suky po pôrode je prirodzené a rozhodne nie je vhodné šteňatá od zvratkov či matky odhánať. Suka vyvrhuje šteňatám predžutú, zvlhčenú a natrávenú potravu, ktorá je pre šteňatá ľahšie strávitelná. 

V prípade že pes zvracia či hnačkuje viac ako 7x za deň, je apatický, nechce jesť ani piť a je utiahnutý, je potrebné urýchlene  vyhľadať veterinárneho lekára. Pokiaľ ide o akútnu hnačku či zvracanie, je možná domáca samoliečba ( maximálne dva dni ), no pokiaľ stav pretrváva a nezlepšuje sa, je takisto potrebné navštíviť veterinára.

Zácpa

Pokiaľ sa pes pokúša vyprázdniť, tlači no nič z neho nejde, hovoríme o zácpe. Tento problém postihuje staršie a geriatrické psy a dlhotrvajúca zácpa môže ohroziť zdravie a život vášho  miláčika. V takomto prípade by ste mali svojmu psovi skúsiť pomôcť. Domácimi prostriedkami prosti zácpe môže byť olej, ktorý ale nie vždy zaberie alebo kvasená kapusta. Psom zvykne mimoriadne chutiť a výsledky na seba nenechajú dlho čakať. Pokiaľ však zácpa pretrváva dlhšiu dobu a domáce prostriedky nezaberajú, je potrebné navštíviť veterinára. 

Copyright: WWW.ZVEROMIL.SK